Tombo knives

Ručně vyráběné kuchyňské nože inspirované tradičními japonskými kuchyňskými noži.

Čepele jsou parciálně kalené, tzv. na Hamon. Krom linie kalení Hamon jsou na čepelích také druhotné kalící efekty jako Utsuri, Nioi, Nijuba, Uchinoke.

Rukojeti jsou ze stabilizovaného dřeva s proložkou z ebenu či rohoviny vodního buvola. 


Naše produkce

.

.

.



.

.

.

.

.



.

.

Ajikiri - malý jednostranný nůž vhodný na všestranné použití, převážně ale na drobnější práci. Původně se v Japonsku používal v pobřežních oblastech ke zpracování malých ryb, zejména kranasů (japonská horse mackerel), zvaných Aji.

.

.

.



.

.

Japonská verze univerzálního kuchyňského nože. Santoku znamená "tři kvality", odkazuje na maso, ryby a zeleninu, nebo na řezání, drcení a nabíraní. Stejně jako Gyuto tedy umožňuje všestranné použití.

.

.

.

.

Kamagata Usuba - starý typ japonského nože na zeleninu používaný spíše v profesionálních kuchyních. Jeho charakteristikou je rovná plochá čepel, obvykle s jednostranným ostřím a někdy mírně zvedlým hrotem. Tyto nože vyrábíme i s oboustranným ostřím, nazývané také Moroha Usuba.

.

.

.

.


Gyuto je japonský název pro Chef´s knife, neboli univerzální nebo všestranný nůž - hodí se na veškeré kuchyňské práce od porcování masa a ryb až po krájení zeleniny či ovoce na jemno. Nůž je robustního vzhledu s oboustranným ostřím, zaobleným břitem a ostrou špičkou.

.

.



Japonský typ vykosťovacího nože. Díky svému trojúhelníkovému tvaru a ostré špičce se skvěle hodí ke zpracování drůbeže a ryb. Svou délkou pak skvěle zastoupí Gyuto při krájení masa. Někdy se používá i k loupání a okrajování ovoce a zeleniny.

.

.

.

.



Název pochází z terminologie japonských mečů - meče zkracované od špičky jsou nazývané   Satsuma-age. Nože zkracované nejsou, tvarem ale také připomínají vraní zobák, stejně jako dané meče. Díky své délce se skvěle hodí na krájení masa.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.




..


.

.

.

.

.

.

.